A könyv követi egy hagyományos útikalauz szerkezetét mindabban, ami a száraz ismereteket illeti, de helyenként több egy egyszerű útikalauznál már csak a bemutatott helység történelme miatt is. A szerző ugyanis ott, ahol ezt érdemesnek tartja, a látnivaló kapcsán a város egykori személyiségeinek életébe is betekintést enged, hangulatában is alátámasztva mindazt, amit fontosnak tart bemutatni.
A rövid felvezető után a könyv használatára vonatkozó tanácsok sora, majd Marosvásárhely általános bemutatása következik. Igen pontosan leírja a város földrajzi helyzetét, felsorolva az ezzel kapcsolatos valamennyi fontosnak tartott adatot, beleértve a Maroshoz viszonyított helyzetét, éghajlatát, a környék növény- és állatvilágát, az ezzel kapcsolatos jellegzetességeket valamint a közelmúltban történt, az átlagtól eltérő jelenségeket, eseményeket. A történelmi bemutatás felvázolja a településhez kapcsolódó valamennyi fontos eseményt a kezdetektől napjainkig, részleteiben külön is kitér azokra, amelyeknek meghatározó jelleget tulajdonít, rálátást enged a település fejlődésének különböző szakaszaira, a várossá válás folyamatára, a lakosság számának változására az egyes korokban, időszakokban, ennek elkerülhetetlen következményeire.
Ezt követi a tényleges útikalauz, amelyben a szerző a város 120 látnivalóját igyekszik úgy bemutani, hogy a körséta a javasolt útvonalon, amelyek mentén ezek felsorakoznak, ne legyen túl fárasztó és unalmas, és aki nem óhajtja az általa javasolt valamennyi objektumot megtekintei, útban és időben is kedvére, saját belátása szerint rövidíthessen.
Végül pedig a kiadó éttermekbe, fagylaltozókba, könyvesboltokba, közösségi terekbe vagy éppen party-ra invitálja az érdeklődőt.

– 115 x 190;
– 128 o;
ISBN 978-606-93852-7-2

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Balás Árpád: Zsebre szabott Marosvásárhely” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük