Ezzel a felszólítással Borbély Emma az olvasó kezébe adja újabb – életművének is tekinthető – munkáját, Kibéd történetének egy tragikus szeletét.

Borbély Emma új kötete ötvözi a monográfia jellemvonásait a hadtörténelmi adatsorokkal. A falutörténeti bevezetést követően a hangsúly áttevődik az első világégés eseményeire. A szerző végigkíséri azoknak a magyar királyi, illetve császári és királyi gyalog- és huszárezredeknek a sorsát, amelyek kötelékében a kibédi katonák harcoltak. Az ezredtörténeteket adatsorok egészítik ki. Ezek központjában a kibédi katona áll, akit a történelem békés környezetéből a háború poklába küldött. Az évtizedek alatt összegyűjtött adatokból kibontakozik a családi háttér, a háború alatt megélt személyes tragédiák, valamint a túlélők utóélete. A kötet utolsó része egy arcképcsarnok, amelyből egy-egy kiemelkedő kibédi (és nem csak) hős életpályáját követhetjük végig.

A könyv népnevelő jelleggel készült, de a hagyomány és a közemlékezet ápolása is fontos szerepet játszik benne. Az áldozatok és a hősök emlékének fenntartása minden közösség számára kötelesség. A hasonló tragédiák elkerülése pedig cél. Ezt a szerző is megfogalmazza, amikor a könyv címét magyarázza: „Nézzünk vissza reménnyel, hogy soha nem fognak megismétlődni a könyv lapjain leírt borzalmak. Nézzünk vissza reménnyel, mert biztosak lehetünk: addig élnek, amíg rájuk emlékezünk.”

 

Berekméri Árpád Róbert

történész-levéltáros

 

– 295 x 210 mm,

– képmelléklettel, térképekkel ellátott,

– kemény táblás, kötött,

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Borbély Emma: Nézz vissza reménnyel!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük