Amikor nekifogtunk, azt hittük, egy fokosabb kötet lesz belőle. Tévedtünk. A nyolcadik kötet után azt mondhatjuk: hál’ istennek.
Sebestyén Mihály, valamint (a későbbiekben a kutatáshoz csatlakozó) Diamantstein György munkája felbecsülhetetlen: Időtár I., Időtár II., Időtár III., Időtár IV., illetve a kiegészítő kötetek, az Időtár V/1., Időtár V/2., Időtár V/3. és Időtár V/4.
… és nincs vége: 2023-ban érkezik az Időtár V/5.
Ez Marosvásárhely kronológiája 1291-től 1989-ig.
A történeti tudományos kutatás Erdélyben és Magyarországon örvendetesen megélénkült, ennek következtében naponta szaporodnak a világhálón is elérhető fontos közlemények, hírlapok, amelyekben Marosvásárhely és a megye (az egykori szék és vármegye) mindenkori eseményei, alkotásai, személyiségei szerepelnek, a szakma pedig kijelöli helyüket egy-egy korban. A közlemények, tanulmányok, hivatkozások teljességét ma már senki nem képes átlátni, ezért minden adatgyűjtemény befejezetlen, tökéletlen, nyitott, akár az idő.
Hisszük, hogy az adattár gazdag anyagából, felvillantott mozzanataiból sikerül képet alkotni a város egykori lakóinak mindennapjairól (ébredéstől elalvásig): éjszakáiról és nappalairól, szórakozásáról és kommunális vagy egyéni gondjairól, anyagi termeléséről, iskolázásáról és műveltségéről.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sebestyén Mihály – Diamantstein György: Időtár V/1, V/2, V/3, V/4” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük