Mikołaj Grynberg

A KIVONULÁS KÖNYVE

fordította:

Papp-Zakor Ilka

 

A Lengyel Népköztársaságban a ’68-as év zavargásait Mieczysław Moczar klikkje és Władysław Gomułka az országban amúgy is lappangó antiszemita hangulat felerősítésére használta fel – ehhez a hatnapos háború és a Szovjetunió által gerjesztett Izrael-ellenes hangulat szolgáltatott tökéletes hivatkozási alapot. A Népköztársaság egész területén tisztogatás vette kezdetét, amely során több tízezer lengyel zsidót vádoltak meg nemzetárulással, bélyegeztek az ötödik hadoszlop képviselőjének, kényszerítettek állampolgársága visszaadására és az ország elhagyására.

Mikołaj Grynberg a korszak tanúival: kivándoroltakkal és Lengyelországban maradottakkal beszélgetett a ‘68-as eseményekről, illetve annak előzményeiről és utórezgéseiről. Könyvében minden kategória képviselői szót kapnak: azok, akik teljesen asszimilálódott családból származtak (zsidó gyökereikről pedig sokszor éppen az őket kiközösítőktől értesültek), és azok, akik számára mindig fontos volt a zsidó identitás; varrónők, értelmiségiek és pártfunkcionáriusok gyermekei; zsidók, akik a Lengyel Népköztársaságot elhagyva Izraelbe költöztek (hogy ott új hazára találjanak, vagy hogy kiábrándultan továbbálljanak), és zsidók, akiknek soha meg nem fordult a fejében aliázni, hiába vesztették el lengyel állampolgárságukat. Bár Grynberg interjúalanyait a ‘68-as események többnyire egy életre traumatizálták és elgyökértelenítették (különösen, mivel a világháborús tapasztalatok tükrében is értelmezték azokat), akadnak közöttük, akik – keserű iróniával, de – köszönetet mondanak Gomułkának, amiért ráébresztette őket saját nemzeti és vallási hovatartozásukra.

A kötet beszélgetéseit a szerző édesapjával folytatott párbeszéde tagolja – ebből rajzolódik ki fokozatosan saját családjuk zsidó – és lengyel – identitáshoz való viszonya.

A kötetet záró elemzés szerzője Piotr Osęka, a Lengyel Tudományos Akadémiai Politikatudományi Intézetének professzora.

– 140 x 205 mm;

– 460 oldal;

– kemény táblás, kötött, védőborítós;

ISBN 978-606-8861-64-7

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mikołaj Grynberg: A kivonulás könyve” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük