Az Időtár V/5. kötete talán a legrövidebb időszakot öleli fel minden eddig megjelent kötetünkhöz viszonyítva. Úgy véljük, a szűk időhatár indokolt és megállja helyét a politikai és uralmi kronológia szempontjából.

Ez a kötet tehát 1935–1940-es időszakot igyekszik napról-napra dokumentálni Marosvásárhelyen és környékén.

Ezúttal az adatok forrása leginkább sajtóértesüléseken alapszik, ugyanis a jelzett időszak bővelkedik sajtótermékekben, mind Marosvásárhelyen, mind Kolozsvárott (és Erdély más nagy- és kisvárosaiban), számos magyar nyelvű hírlap, folyóirat jelent meg, amelyekben a városunkhoz kapcsolódó hírek több-kevesebb rendszerességgel napvilágot láttak.

Külön vonulatot alkot – anélkül, hogy a város egészétől, mindennapjaitól elkülönülne, kaszttá képződne, amire esélye sem volt – a marosvásárhelyi zsidóság sorsa, intézményei, gazdasági vállalkozásai, mozgalmai, politikai választásai.

Otthonuk volt a város. Ez a zsidóság a tárgyalt korszak végéig rendszeresen támogatta a magyar kultúrát – melynek maga is teremtője, segélyezője, előmozdítója és haszonélvezője is volt –, ez lévén legtöbbjük anyanyelve, amely mellett akkor is kitartottak, amikor az állami kényszer elzárta előlük a magyar felekezeti oktatási intézményeket.

E kötet is attól a „szemléleti eltévelygéstől” szenved, amely a korábbiaknak is sajátja volt: leginkább a marosvásárhelyi magyar társadalom adattára.

160 x 230 mm;

882 oldal;

kemény táblás, kötött;

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sebestyén Mihály – Diamantstein György: Időtár V/5” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük